Secret Hitler Review: Wat een spel! (september 2022)

Eerlijk gezegd was ik nogal huiverig toen ik over Secret Hitler hoorde. Het geheime identiteitsspel komt tot ons van het Cards Against Humanity team, dus ik was bang dat het veel shock value zou zijn en niet veel inhoud.

Mijn angsten en bedenkingen werden helemaal weggeblazen toen ik het spel gespeeld had. Op dit moment heeft Secret Hitler bijna elk ander geheime identiteit spel op mijn plank vervangen.

Wat Secret Hitler beter maakt dan de meeste andere verborgen identiteit spellen, is de diepte van de informatie die je kunt verzamelen. In tegenstelling tot het basisspel van The Resistance, waar de enige informatie die je van mensen krijgt hun lichaamstaal is, de stemmen over of je een missie goedkeurt, en dan de slaag/zak-kaarten van mensen op de missie, biedt Secret Hitler veel meer informatie door hun beleidskaart-mechaniek.

Hoe werkt Secret Hitler?

De manier waarop het spel werkt is dus dat er twee teams zijn, de Fascisten en de Liberalen (Hitler zit uiteraard in het team van de Fascisten). De Liberalen weten niet in welk team iemand zit. De Fascisten weten wie er in hun team zitten en ze weten wie Hitler is. Maar Hitler tast volkomen in het duister, en weet niet aan welke kant iemand staat. De liberalen winnen als ze vijf liberale beleidsborden weten te passeren of als ze Hitler doden. De Fascisten winnen als ze zes fascistische beleidslijnen goedkeuren, of als ze erin slagen Hitler tot kanselier te kiezen nadat al drie fascistische beleidslijnen zijn goedgekeurd.

Het spel begint met één willekeurig gekozen speler die begint als presidentskandidaat. Daarna nomineren ze een kandidaat voor kanselier. Op dat moment stemt iedereen over de vraag of het tweetal mag aantreden.

Dit kan je, net als Resistance, enige informatie geven. Als je verder in het spel bent en iedereen stemt om dit tweetal te kiezen, kan dat betekenen dat een van hen een fascist is! Ik probeer altijd zorgvuldig bij te houden hoe mensen stemmen bij de verkiezingen als bewijs van aan welke kant iedereen staat. Dus als het tweetal in het ambt wordt gestemd, pakt de President drie beleidskaarten van de stapel, legt er een af en geeft de twee beleidskaarten door aan hun Kanselier. Op dat moment legt de kanselier er één af en vaardigt één beleidskaart uit.

De hele tijd dat de president en de kanselier hun beleidstegels overwegen, kunnen ze geen gezichten trekken of iets zeggen om aan te geven wat ze getrokken hebben. Maar als het beleid eenmaal is vastgesteld, kunnen ze praten wat ze willen over wat ze tekenden, en jeej, wat kunnen ze liegen! Wat dit spel zo veel inhoud geeft is dus dat het beleidsdeck niet gelijkmatig gestapeld is. Er zijn 11 fascistische en slechts zes liberale beleidslijnen. Dus zelfs als zowel de president als de kanselier liberalen zijn, is het denkbaar dat ze drie fascistische beleidskaarten trekken.

Secret Hitler Spelregels

Ik merk dat de fascisten het meeste succes hebben als ze liegen over wat ze getrokken hebben. Het weggooien van de telling van wat er nog in de stapel zit is een heel handige manier om andere spelers verdacht te maken.

Door de extra informatielaag van de beleidskaarten vind ik dat er zoveel meer te analyseren en uit te pakken valt over Secret Hitler dan bij andere verborgen identiteit spellen. Er is nog meer subtiliteit als de beleidskaarten eenmaal in werking beginnen te treden.

Afhankelijk van je spelersaantal begint het Fascistische beleidsbord speciale krachten in werking te stellen als er beleidslijnen worden aangenomen. Deze bevoegdheden kunnen alleen gebruikt worden door de President die in functie was toen ze werden uitgevaardigd. Deze bevoegdheden omvatten het bekijken van een partijkaart van een andere speler, het kiezen van een andere president buiten de beurtvolgorde, en het doden van een andere speler.

Ook deze acties zijn een prima manier om meer informatie te krijgen, maar ze zijn gevaarlijk. Ten eerste ben je niet zeker van de loyaliteit van de president, dus hun informatie en hun acties zijn twijfelachtig!

Voor de andere geldt dat elk uitgevaardigd fascistisch beleid je dichter bij de “Hitler Mode” brengt, en bij een fascistische overwinning. Zodra drie fascistische beleidsmaatregelen zijn uitgevaardigd, is “Hitler Mode” ingeschakeld. Op dit punt, als Hitler tot kanselier wordt gekozen, winnen de fascisten.

Secret Hitler onderdelen

Als het tweetal dat verkiesbaar was niet wordt gekozen, gaat het presidentschap over op de volgende speler, die een kanselier kiest, en de stemming gebeurt opnieuw. Wordt er drie keer achter elkaar niemand gekozen, dan wordt de bovenste beleidskaart omgedraaid en onmiddellijk in werking gesteld, wat geweldig kan uitpakken, of vreselijk kan zijn.

Het enige minpuntje dat ik aan het spel heb gevonden is dat als de Fascisten toevallig allemaal naast elkaar zitten, het spel een beetje scheef kan lopen. Als de Fascisten tot de laatsten behoren die kans maken om tot president gekozen te worden, dan lopen de Liberalen vaak gewoon met het spel weg, omdat ze veel meer controle hebben over welke beleidskaarten worden uitgekozen en ingezet.

Maar over het geheel genomen vind ik dat het spel goed standhoudt bij meermalen spelen. Naarmate je het spel meer speelt, leer je de verschillende strategieën van alle partijen kennen, wat echt diepte aan je spel toevoegt. Ik hou van de hoeveelheid informatie waar je over kunt kibbelen en die je als bewijs kunt aanvoeren.

Secret Hitler Kopen

Secret Hitler Bordspel - Deluxe editie

59,95 Op Voorraad
Bolcom bol.com
Laatste update was op: augustus 23, 2022 4:48 am

18 - 99 jaar | 5 tot 10 spelers | 99 minuten | Luxe Uitgave | engels

Secret Hitler - Yellow Edition - Goedkopere versie

24,99 Uitverkocht
Bolcom bol.com
Laatste update was op: augustus 23, 2022 4:48 am

16 - 99 jaar | 5 tot 10 spelers | 45 minuten | Pocketspel | Standaard editie | engels

Secret Hitler Bordspel - Gezelschapsspel - Engelstalig

41,95 Uitverkocht
Bolcom bol.com
Laatste update was op: augustus 23, 2022 4:48 am

12 - 99 jaar | 2 tot 10 spelers | 45 minuten | Standaard editie | engels

PrijsKenner
Logo
Enable registration in settings - general